2012. december 30., vasárnap

2012 legjei


Tavaly nem csináltam ilyen listázást, de gondoltam, most azért nem ártana.  Áttekintettem hát, hogy mit olvastam idén, aztán összeállítottam abból a listán. Ez persze teljesen szubjektív, mindenki rám cáfolhat a saját véleményével, amikor csak kedve van :)

Az év legjobb könyvei, avagy a TOP10:

10. Amy Tan: A Mennyei örömök klubja
 Hagyománytisztelő kínai anyák Amerikában, amerikai szellemiségű, de kínai származású lányaikkal. Nagyon finoman érzékeltetve a két kultúra közötti ellentéteket, családon belül és ismerősök között is. Mindenkinek ajánlom, akit érdekelnek az ázsiai kultúrák.

9. Esze Dóra: Alex és Alex a Föld körül 
Alex és Alex(andra) ikertestvérek, a kötet pedig novellákat tartalmaz. Nem, a két ténynek nincs köze egymáshoz. Minden novella egy-egy földrajzi helyzet köthető és minden történet egy-egy érzésről szól. Valami elképesztően jó hangulata van a kötetnek, csak ajánlani tudom!

8. Hidasi Judit: Április út
 Kovács Vera 15 évesen találkozik élete szerelmével, aztán hirtelen minden elromlik, de nagyon, komoly tragédia éri. Tizenöt évvel később, amikor még mindig a régi trauma markában szenved, egyedül, magányosan, egy pocsék állásban, hirtelen visszatér az életébe Ő. Egy zseniális humorú könyv.

7. Szabó Magda: Abigél 
 Az elmúlt évben és tavaly is olvastam több könyvet Szabó Magdától, de azt kell mondanom, ez a csúcs. Gina egy hányattatott sorsú lány, aki leánynevelőbe kerül, hogy az apja ellenlábasai ne találhassanak rá. Ott pedig Abigél oltalmazó keze óvja őt. No de ki az az Abigél valójában?

6. Philip K. Dick: VALIS
PKD sok könyvet írt, sokat olvastam, ez pedig a legfurább közülük, mégis az egyik legjobb. Egy drogos elme vallomása a világról és Istenről. Kevin macskája mindent visz. Isten létéről pedig egyetlen más könyvön sem filozofáltam ennyit.

5. Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet! 

Meg kell mondanom, sokáig tartottam Wass Albertől és féltem, hogy az ő művei túlságos, már-már fojtogató nemzettudatot fognak  közvetíteni. Hát nem így lett. Ez csak egy történet egy férfiról, akinek elvették mindenét, még a hazáját is, amiért harcolt. Elképesztően megható regény.

4. Bud Spencer: Különben dühbe jövök 
Azt hiszem, Bud Spencert nem kell bemutatnom senkinek! Ez a könyv az egyik legérdekesebb, leglenyűgözőbb önéletrajz, amit valaha olvastam. Azoknak is megéri, akik nem a rajongói! Nagyon sokat lehet belőle tanulni a szerencséről, a kitartásról, a világról.

3. Doris Lessing: A fű dalol 
Afrika vadregényes tája, egy gyilkosság és rengeteg furcsa emberi kapcsolat. Egy összetört pohár a borítón. A kérdés csak az indíték. Megrázó, de nagyon jó.

2. Bernhard Schlink: A felolvasó 
A könyvből készült filmet még nem láttam, lehet, hogy pótolnom kellene. Ez egy borzalmas regény. Ocsmány és erkölcsileg undorító. Kitép az emberből egy darabot. És örökre nyomot hagy. A fiatal nő, akinek viszonya van egy kiskorú fiúval. Egy idősödő nő, akinek az egykori szerető és a világ előtt kell megfelelni háborús bűneire. Fájdalom

1. Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Ha egyetlen szót kéne mondanom erről a könyvről, azt mondanám: barátság. Mert ebben benne van minden. Iszonyatosan sokat tanultam belőle. Megérte elolvasni.

Az év sorozata:
Leiner Laura: Szent Johanna gimi
Ennek a sorozatnak még csupán az első hat kötetét olvastam, de azt hiszem,  de mindet szerettem, szóval itt a helye. Egy kicsit mindannyiunkról szól, akik voltunk tinik. Sok-sok emlék, sok-sok nevetés, sok-sok sírás. Az egyik legjobb a kortárs tiniirodalomból, ha nem a legjobb. Mármint világ szinten.
 
Az év szakirodalma:
Vásárhelyi Mária: Csalóka emlékezet
Mi magyarok nagyon furcsa viszonyban vagyunk a történelmünkkel. És amíg nem születik több ilyen mű és nem mondják a tényeket az emberek arcába és nem lesznek olyan emberek, akik lépnek a változásért, addig minden így is fog maradni. Érdekes, lelombozó, kegyetlen igazság.

Jövőre ugyanitt ugyanekkor?

4 megjegyzés:

  1. Ezekből csak az Abigélt, Mennyei örömök klubját és a Felolvasót olvastam, de ezekkel maximálisan egyetértek. A többi könyv közül a Márai meg a szakirodalmas, ami hűűű, de elolvasnám gondolatot váltott ki, szóval felkerülnek a láthatatlaj listámra :)

    jah, és marha jó a fejléc kép :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Téged szerintem a Fű dalol is érdekelne, mert olyan lelki folyamatok zajlanak le benne, hogy egy pszichósnak mindenképpen ajánlanám :D

      Törlés
    2. Akkor azt is felírom :) Végül is krimi jellegű is, ha jól gondolom a leírásodból, és az minden mennyiségben jöhet, akár jó akár nem :D

      Törlés
    3. Szerintem nem krimi, mert már a regény elején tudod, hogy ki a gyilkos, aztán végigköveted, hogy mi történt velük, hogy hogyan jutottak el a gyilkosságig, amit az elején teljesen elképzelhetetlennek tartasz. Szóval ez inkább ilyen lélektani regény, asszem ez a jó szó rá. :)

      Törlés