2011. május 25., szerda

Keretbe zárt világ

Újabb pihenő a vizsgák között. Megint valami kis rövidet választottam, ami itt pihent a polcon. A korábbi két kötet is megvan, bár elég régen olvastam őket, de még valamennyire emlékszem rájuk.

Amit a Keretbe zárt világról tudni kell, az ugye az, hogy egy magyar manga stílusú gyűjtemény. Néhány rajzoló egyedül, a történetét is önmaga írva alkot, néhányan pedig csapatban, egy íróval közösen.

Előnézeti képeket és történetleírásokat itt találhattok: http://azzedar-san.deviantart.com/journal/39913381/#comments
Nézzetek bele :)

Nekem nagyon tetszett a kiadvány, szerintem nagyon színvonalas lett. Persze nem tökéletes, de a rajzok tényleg nagyon jók. Sok helyen látszik a rengeteg munka, amit beleöltek. Nincs két egyforma vagy hasonló rajzstílus és történet. Ez korábban is így volt, de úgy érzem, hogy ez most jobban sikerült, mint az első kettő. Ráadásul most maga a kiadvány, a köztes képek, a borító, a tartalomjegyzék dizájnja, minden sokkal alaposabban és szebben volt megtervezve.

Az egyetlen gyengepontnak a történeteket éreztem. Egy volt, ami tényleg tetszett, bár voltak ötletesek, de a többséget sablonosnak és kiszámíthatónak éreztem. Egy történet volt, ami nagyon megtetszett és amiben nagyon sok ötletet láttam, ez lett a kedvencem. A vadászat a hegyi szörnyre a címe, tényleg nagyon jó. Itt nézhettek bele: http://fisi.deviantart.com/art/My-1st-comic-samp2-186131391 :D Sanyinak hívják az egyik szereplőt :D

Viszont a rajzolás minden sztorinál olyan szinten jó lett, hogy a történeti hiányosságok megbocsáthatónak számítanak. Talán csak ezeken kéne javítani és 100%osan jó magyar munkát tarthatnánk a kezünkben. Talán majd a 4. kötetben ;)

2 megjegyzés:

  1. Jéé, az egyik rajzolót követem deviantARTon. :D Neki konkrétan szeretem a stílusát, de így elnézve a többiek is jó munkát végeztek. Azért a képregénynél nekem nem tudja feledtetni a sztori hiányait a szép rajzolás, mert ott elsősorban a cselekmény számít... ha szép képeket akarok nézni, akkor azokat keresek, de ahhoz meg nem kell epikus keret. :D Viszont kétségkívül az is idegesítő, amikor a jó történetet az rontja el, hogy alig lehet ránézni, mert csúnyán van megrajzolva.

    VálaszTörlés
  2. Jó, de itt most 10-20-30 oldalas képregényszeletekről beszélünk. Tudni kell, hogy ilyen terjedelemben nehéz kihozni valamit, ami tényleg üt, főleg akkor, ha az ember energiáit mellette sokkal jobban leköti az, hogy minőségi rajzos munkát adjon ki a kezéből. Nyilván megbocsáthatatlan lenne a jó sztori hiánya, ha egy 280 oldalas összefüggő kötetről beszélnénk, de én inkább úgy fogom fel, hogy ez a kötet azért született, hogy lássuk, mennyi tehetséges ember van ebben az országban és felnövekvőben van egy új magyar képregénynemzedék, aki már nem csak passzív befogadó, hanem alkotásra is képes :)

    VálaszTörlés